Ryż do sushi płuczemy w letniej wodzie trzykrotnie.
Ośmiornicę kroimy w cienkie plastry i układamy na wałeczku posmarowanym wasabi, całość owijamy paskiem nori.
Do każdego zestawu podajemy imbir marynowany, wasabi oraz sos sojowy.
Ryż odcedzamy i pozostawiamy na około 30 minut. Ryż zalewamy wodą na około 1 centymetr ponad powierzchnię.
Płatek konbu należy naciąć w trzech miejscach nożyczkami i położyć na ryż.
Ryż należy zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować 4-5 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta.
Zmniejszyć ogień do bardzo małego, przykryć i gotować następne 4-5 minut.
Zdjąć rondel z ognia i pozostawić przykryty na około 10 minut (jeśli posiadamy garnek do ryżu, czas gotowania to około 30 minut).
Ocet podgrzewamy, dodajemy cukier i sól, mieszamy do rozpuszczenia (nie można doprowadzić do zagotowania), pozostawiamy do ostudzenia.
Ryż przekładamy do plastikowego lub drewnianego naczynia i mieszamy z mieszanką octu.
Ryż powinien mieć temperaturę pokojową, przed przystąpieniem do przygotowania sushi.