Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Śledzie w śmietanie

Ryba to jeden z najbardziej znanych symboli chrześcijaństwa. Słowiańskie tradycje wigilijne upatrywały w rybach znaku płodności i rodzącego się życia. Podawano je podczas Wigilii dla upamiętnienia narodzin Chrystusa. Współcześnie ryby nadal w dużych ilościach goszczą na świątecznych stołach. Jedną z najpopularniejszych ryb podawanych na Wigilię jest śledź, który doczekał się niezliczonych wersji serwowania. W polskiej kuchni jednym z najbardziej znanych sposobów podawania tej ryby jest śledź w śmietanie. Prezentujemy Wam poniżej prosty i klasyczny przepis na to danie.

Składniki
Sposób przygotowania
30 min Czas gotowania
30 min Czas gotowania
  • Oprawione śledzie wymocz dokładnie w misce z przegotowaną wodą. Przełóż je na duży talerz, skrop z obu stron sokiem z cytryny i pozostaw na ok. 3 godziny.

  • Śmietanę wymieszaj z solą i pieprzem do smaku, a cebulę pokrój w piórka.

  • Śledzie osusz delikatnie ręcznikiem papierowym i posyp lekko solą i pieprzem. Pokrój je na kawałki i przełóż do śmietany. Dodaj cebulę i wszystko dokładnie wymieszaj.

  • Śledzie odstaw do lodówki na noc, żeby smaki się przegryzły.

Porady Gotowanie

Śledzie możesz też oprawić samodzielnie. Wystarczy, że dokładnie oczyścisz je ze skóry i pozbędziesz się ości.

Oceny i komentarze: 0