Podgrzej oliwę na średnim ogniu w głębokiej patelni. Dodaj marchew, szalotki, czosnek i liście laurowe. Gotuj mieszając przez około minutę, aż zacznie pachnieć. Dodaj bulion, wino i sól morską. Doprowadź do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj małże i serca karczochów, a następnie przykryj. Gotuj 8 minut, do momentu gdy małże się otworzą a karczochy staną się delikatne i kruche (wyrzucić wszystkie małże, które się nie otworzyły) Przed podaniem wyjmij liście laurowe.
Równocześnie przygotuj gremolatę z orzechów laskowych: upraż orzechy laskowe w małej patelni na średnim ogniu przez 3-4 minuty, często mieszając. Przesyp orzechy do małej miseczki. Dodaj pozostałe składniki, dobrze wymieszaj i odstaw.
Podawaj nalewając łyżką wazową małże, warzywa oraz bulion na głębokie talerze. Posyp orzechową granulatą. Można podawać ze świeżym, chrupiącym chlebem.