00 0
image
Oceń

Dorsz imbirowy w ziołowej skórce

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
  • Dwie papryki czerwone upiec w piekarniku skropione oliwą, następnie zdjąć z nich skórkę, usunąć pestki i białe błonki, pokroić w bardzo drobną kostkę.

  • Cztery cebulki dymki posiekać bardzo drobno. Kromkę kruchego ziarnistego chleba utrzeć, pokruszyć lub bardzo drobno posiekać, by z chleba uzyskać konsystencję bułki tartej.

  • Na patelnię dodać łyżkę masła i na wolnym ogniu topić posiekaną paprykę przez ok. 15min, mieszając od czasu do czasu.

  • Polędwiczki z dorsza pokroić tak, by uzyskać 4 porcje, skropić rybę cytryną, doprawić solą i pieprzem z obydwu stron.

  • Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć 50g parmezanu. Dodać do topiącej się papryki 2 łyżki wody, kontrolować proces topienia i jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodać jeszcze nieco wody.

  • Na suchej patelni uprażyć łyżkę ziaren kolendry. Gdy kolendra zacznie pachnieć i delikatnie pękać, przesypać ziarna do moździerza i lekko rozgnieść. Szczyptę rozgniecionych ziaren kolendry oraz 1/3 łyżeczki imbiru dodać do topiącej się papryki i wyłączyć ogień pod patelnią z papryką. Paprykę posolić, powinna mieć konsystencję musu.

  • Dorsza podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, 2 – 3min. z każdej strony. Pokroić drobno pęczek bazylii. Cebulę topić w 2 łyżkach masła na patelni, na małym ogniu przez ok 10min. Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Patelnię ze stopioną cebulą zdjąć z ognia.

  • Rozdrobniony chleb przesypać do patelni z cebulą, dodać posiekaną bazylię oraz parmezan i wymieszać aż całość stworzy konsystencję kruszonki. Gotową kruszonkę bazyliową nakładać grubą warstwą na polędwiczki z dorsza.

  • Naczynie żaroodporne z rybą wstawić do piekarnika rozgrzanego w opcji zapiekania z termoobiegiem na 8 – 10min. Kruszonka bazyliowa na rybie powinna być zarumieniona. Do lekko ciepłej topionej papryki dodać pół łyżki śmietany i podgrzać mieszając.

  • Podawać rybę na musie paprykowym udekorowaną kiełkami.

Oceny i komentarze: 0