Delektuj się smakiem twarożku labneh – gęstego, pikantnego jogurtu kuchni Bliskiego Wschodu, przyprawionego wyłącznie kruszoną papryczką chili, czarnym pieprzem i czosnkiem, posypanego po wierzchu ziołami i skropionego dobrą oliwą z oliwek. To znakomity dip do chleba i warzyw.
Porady kuchenne:
Labneh to świeży twarożek z Bliskiego Wschodu, przyrządzany z przecedzonego jogurtu. Serwowany jest jako dip lub pasta do smarowania chlebka pita lub innego rodzaju chleba do dowolnego posiłku. Znajdziesz go na nabiale lub w dziale serów w wybranych supermarketach, sklepach specjalistycznych z serami lub na targach w krajach Bliskiego Wschodu.
Aby przyrządzić go w domu, skorzystaj z poniższego przepisu:
Zwykły labneh
450 ml (15 uncji obj.) jogurtu greckiego
½ łyżeczki soli morskiej firmy Schwartz – Sea Salt
2 łyżki kwaśnej śmietany
1. Wyłóż sitko kilkoma warstwami gazy lub muślinu; sitko włóż do głębokiej miski.
2. Jogurt wymieszaj z solą, a następnie przełóż łyżką do sitka wyłożonego materiałem. Materiał złóż do siebie końcami i zawiąż na supeł.
3. Odstaw na 12-18 godzin do lodówki.
4. Odcedzony jogurt przełóż łyżką do małej miski, odlewając resztkę płynu. Dodaj śmietanę i postępuj zgodnie z instrukcją w przepisie.