Odkrywając nowe możliwości zamknięte w znanych od dawna składnikach, smakosze uwalniają oszałamiające smaki warzyw i mięs. Z namaszczeniem przekształcają w wyjątkowe posiłki niedoceniane dotąd części roślin, takie jak liście i łodygi, oraz mniej znane fragmenty mięs i owoce morza. Twórcze metody gotowania, pasja odkrywców i niezgoda na marnowanie jedzenia prowadzą do wykorzystywania pełni smaku każdego składnika.
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na złoty kolor, dodaj oczyszczoną wątróbkę, smaż tak aby w środku pozostała różowa.
Pod koniec dodaj kalwados, dopraw solą, pieprzem i tartym cynamonem.
Całość zmiksuj blenderem na jednolitą masę, dodając 150 g masła.
Przełóż do foremek wstaw do lodówki na kilka godzin.
2-3 łyżki masła sklaruj w rondelku i rozlej na wierzch foremek z parfait i ponownie wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Buraki ugotuj w łupinie w osolonej wodzie z cukrem, pod koniec gotowania zakwaś octem jabłkowym i odstaw na kilka godzin.
Buraki obierz ze skóry, pokrój na plastry, podsmaż na maśle z odrobiną miodu i listkami świeżego tymianku, dopraw solą i pieprzem.
Parfait z wątróbek układaj na burakach.
Podawaj z marynowanymi grzybami.