W obronie przed zawrotnym tempem współczesnego życia, smakosze postanawiają zatrzymać się, by czerpać radość z chwili poświęconej na posiłek. Ta ucieczka od codziennego zgiełku jest bardzo potrzebna. To także okazja, by docenić głębię i złożoność smaku każdej potrawy. Pozwalając sobie delektować się jedzeniem, zyskujemy przyjemność, której tak potrzebujemy. Dzięki temu świat wokół nas zaczyna układać się w sensowną całość.
Wodę zagotuj z cukrem, sokiem z cytryny, wystudź i zamróź.
Zamrożony syrop zmiksuj blenderem ze świeżą bazylią dodając w trakcie miksowania wino i mleko kokosowe.
Ponownie wstaw do zamrażarki na 2-3 godziny.
Z ciasta wytnij kwadratowe arkuszy o wymiarach około 10-12 cm, każdy posmaruj masłem utartym z wanilią.
Układaj w małych foremkach po różnym kątem, tak aby powstało gniazdko, następnie zapiecz w piekarniku przez 7-10 minut w temperaturze 185 stopni.
Creme de cassis oraz czerwone wino wlej na patelnię, redukuj kilka minut, dodaj miód, skórkę z pomarańczy, pokrojone figi i duś jeszcze 2-3 minuty.
Na koniec dodaj łyżkę zimnego masła.
Gorące figi podawaj w gniazdkach z filo i sorbetem bazyliowym.
Posyp przyprawą do dań słodkich.