00 0
image
Oceń

Sól morska z kwaśną wiśnią, boczkiem i tymiankiem

Weź przykład z kucharzy światowej klasy i zrób własną mieszankę soli z aromatycznymi dodatkami. Sprawdź, jak sól morska z octem jabłkowym, kwaśną wiśnią, boczkiem i tymiankiem całkowicie odmieni smak Twoich potraw. Dopraw nią pieczeń wieprzową lub kurczaka, sałatkę, a nawet komosę ryżową czy ryż. Sól morska z wyrazistymi dodatkami jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zobacz przepis od Kamisa.

Składniki
Porcja dla: 7 łyżek lub 84 porcje
Sposób przygotowania
  • Na niewielkiej patelni teflonowej podgrzewaj ocet na średnim ogniu przez 15-20 minut lub do czasu, aż jego objętość zostanie zredukowana do 1 łyżki stołowej. Dodaj sól morską; gotuj, mieszając przez 5 minut lub do czasu odparowania wody. Przełóż na blachę do pieczenia i rozprowadź sól cienką warstwą. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie połam sól, jeśli zbiła się w grudki.

  • W małej misce mieszaj sól morską i resztę składników, aż składniki dobrze się połączą. Przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku. W razie potrzeby wszelkie grudki rozkrusz przed użyciem.

Oceny i komentarze: 0