Przyprawa Gunpowder (Milagai Podi)

Oficjalnie zwane Milagai Podi dosłownie oznacza proszek chili. Jednak miłośnicy kuchni Indii Południowych nazywają ją przyprawą "gunpowder". To mieszanka na którą składają się: suszony dal (soczewica), ziarna sezamu, ostre papryczki, ziarna kolendry i inne przyprawy. Dokładnie je zmiel i dostosuj ostrość dodając odpowiednią ilość ostrych papryczek. Przyprawiaj nią ugotowany na parze ryż i pieczone lub grillowane warzywa. Zafunduj swoim kubkom smakowym niezapomnianą przygodę i oprósz nią kurczaka, rybę, krewetki i panner zarówno przed jak i po przygotowaniu. Z podanej ilości powstaje 1 szklanka przyprawy, czyli 48 łyżeczek (48 porcji). Informacje o wartości odżywczej jednej porcji: 8 kcal, 0 g tłuszczu ogółem, 0 g tłuszczu nasyconego, 0 mg cholesterolu, 20 mg sodu, 1 g węglowodanów, 1 g błonnika, 1 g białka, 0 g cukrów ogółem

Składniki
Sposób przygotowania
5 min Czas przygotowania 5 min Czas gotowania
5 min Czas przygotowania
5 min Czas gotowania
  • Na patelni średniej wielkości rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj chana dal, ziarna sezamu, chili w płatkach i gorczycę. Ciągle mieszając podgrzewaj około 3-4 minut, aż będą delikatnie upieczone i aromatyczne. Zdejmij z ognia, dodaj pozostałe przyprawy i sól. Odstaw do ostudzenia na 5 minut.

  • Delikatnie przełóż przyprawy do młynka do kawy. Dokładnie zmiel na proszek. Przesyp mieszankę na duży talerz i ostudź. Przechowuj w szczelnym pojemniku.

  • Porady kulinarne: Użyj Przyprawy Gunpowder (Milagai Podi) do przygotowania Grillowanych Szaszłyków z Miecznika. W języku tamilskim Milagai Podi znaczy dosłownie "sproszkowane chili", ale sama przyprawa składa się z wielu składników. Milagi Podi, często nazywane Przyprawą Gunpowder, to mieszanka dal (soczewicy), ziaren i przypraw charakterystycznych dla kuchni Indii Południowych. Ostrość mieszanki zależy od ilości i rodzajów użytych ostrych papryczek. Tradycyjnie stosuje się ją do takich dań kuchni indyjskiej jak idli i dosa. Dal to zarówno danie kuchni indyjskiej jak i składnik potraw. Dal to suszone połówki fasoli, grochu lub soczewicy, które stanowią podstawowy składnik w kuchniach Azji Południowej. Dalem nazywa się różne zupy, gulasze i dodatki do dań, które przygotowane są z roślin strączkowych. Różne rodzaje dal, takie jak chana dal, toor dal i czarny dal można znaleźć w sklepach z kuchniami świata, w supermarketach na półkach ze składnikami orientalnymi, w sklepach ekologicznych i delikatesach on-line.