Kanapki:
Z chleba odcinamy górną część i odkładamy. Chleb wydrążamy. Tak powstałą skorupkę wypełniamy warstwami naszych dodatków – sałatą, szynką, musztardą, papryką, serem, pomidorami, rucolą. Między warstwami dodajemy przyprawy. Wypełniony chleb zakrywamy odkrojoną częścią i gotowe. Chleb dobrze jest zawinąć folią przykryć talerzem i obciążyć czymś aby wszystkie warstwy w środku dobrze się ułożyły i przegryzły smakami. Przygotowujemy jedną kanapkę a wystarcza dla kilku osób!
Bananowy wrap:
Tortille podgrzewamy aby łatwiej się zwinęła. Smarujemy masłem orzechowym, delikatnie doprawiamy kardamonem, chili i cynamonem, posypujemy rozdrobnioną granolą. Układamy banana i zawijamy. Możemy pokroić na plasterki.
Szaszłyk owocowy:
Truskawki, ananasa, kiwi, banana, melona kroimy w plasterki i nadziewamy na patyczki grilowe. Szaszłyki gotowe!
Mrożona herbata waniliowo – kardamonowa
Zaparzamy herbatę z kardamonem, laską wanilii, dodajemy 2 łyżeczki cukru waniliowego, studzimy, dodajemy plastry cytryny, 2 łyżki miodu i wstawiamy do lodówki. Do picia jest gotowa po schłodzeniu!