Piersi kurczaka, ziele angielskie i liście laurowe gotuj 50 min w ¾ l osolonej wody.
Piecz przez 35 minut.
Żelatynę rozpuść w gorącym, odłożonym wcześniej bulionie.
Ostudzony pasztet obłóż gałązkami tymianku i zalej tężejącą galaretką.
Pozostaw do całkowitego stężenia.
Następnie dodaj pokrojoną wątróbkę i gotuj jeszcze przez 15 minut.
Wywar przecedź, odlej 1 szklankę, w reszcie namocz kajzerkę.
Cebulę i pieczarki pokrój i usmaż na oleju.
Dopraw solą i tymiankiem.
Mięso zmiel w maszynce do mięsa razem z wątróbką, cebulą, pieczarkami i odciśniętą bułką.
Dodaj żółtka i ubite na sztywno białka.
Masę wyrób, dopraw solą, gałką muszkatołową, ognistą przyprawą, a na koniec połącz z pianą z białek.
Przełóż do wysmarowanej olejem formy i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.