Te soczyste, pikantne skrzydełka kurczaka przygotowywane bez smażenia są najpierw marynowane w rendang curry, a następnie zalewane cierpkim syropem nasyconym aromatami trawy cytrynowej i tajskie liście limonki. To wszystko nadaje tradycyjnym pikantnym skrzydełkom intrygujący styl rodem z Azji Południowo-Wschodniej.
Rendang curry stanowi bogatą, pachnącą kompozycję aromatycznych składników takich jak papryka chili, trawa cytrynowa, czosnek, imbir, owoc tamaryndowca, kolendra i kurkuma. Jest składnikiem popularnego w Azji Południowo-Wschodniej dania, wołowiny rendang.
Liście limonki makrut to mocno pachnące liście owocu cytrusowego pochodzącego z Azji Południowo-Wschodniej. Nadają cytrusowy zapach i smak ryżowi, zupom, potrawkom, daniom smażonym i curry. Liście można kupić świeże, suszone lub mrożone w sklepach azjatyckich i delikatesach internetowych.
Tajskie papryczki chili bird’s eye to małe i ostre papryczki występujące powszechnie w Azji Południowo-Wschodniej. Jeśli nie są dostępne, zastąp je papryczkami chili de arból lub świeżymi paprykami cayenne.