Pieczony królik to jedno z kulinarnych wyzwań współczesnych gospodyń. Święta Wielkanocne to dobry pretekst, by podjąć się próby i przygotować wykwintne danie dla całej rodziny. Mięso królika jest bardzo zdrowe i chude, idealne dla osób dbających o dietę oraz dla alergików. Wypróbuj nasz przepis na soczystego i aromatycznego królika.
Podziel królika na części i przełóż mięso do litrowego pojemnika plastikowego. Zalej mięso maślanką i włóż do lodówki na całą noc. Dzięki temu mięso będzie soczyste i kruche.
Zamarynowanego królika wyjmij z zalewy, opłucz z maślanki i osusz papierowym ręcznikiem.
Natrzyj królika oliwą z oliwek i rozgniecionym czosnkiem, a następnie obsyp go mieszanką przypraw i włóż do lodówki na kolejne 2 godziny.
W między czasie przygotuj warzywa: pietruszkę, cebulę i marchew obierz, a następnie pokrój na małe plasterki. Umyj dokładnie pora i pokrój jego biała część na plasterki.
Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego natłuszczonego oliwą.
Wyjmij mięso z lodówki i wyłóż na warzywa. Polej całość bulionem, tak by woda sięgała do mięsa, ale nie zakrywała go w pełni.
Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz królika przez ok. 2 godziny w temperaturze 180 stopni.
Pod koniec pieczenia możesz zdjąć folię/pokrywkę, aby mięso mocniej się zarumieniło i nabrało koloru.
Jeśli nie masz czasu na dłuższe marynowanie, pozostaw królika w maślance przez przynajmniej 2 godziny.