Combry opłukać, odciąć z kości, z mięsa wyciąć filety.
Pozostały tłuszcz rozgrzać w w brytfannie, zrumienić filety.
Piec 15-20 minut w temperaturze 240° C.
Piekarnik wyłączyć, filety pozostawić jeszcze 10 minut.
Jabłka umyć, przekroić, gotować 7 minut w lekko ocukrzonej wodzie.
Wyjąć i napełnić galaretką.
Sos podgrzać, dodać śmietanę, zagotować, przyprawić solą i Pieprzem.
Filety podawać z sosem i jabłkami z jagodami.
Natrzeć solą, Pieprzem, Papryką i Tymiankiem.
Każdy filet obłożyć 4 plastrami boczku, związać, odstawić na 20 minut.
Cebulę obrać, posiekać.
Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić. 2 łyżki tłuszczu rozgrzać w brytfannie, zrumienić kości.
Dodać cebulę i włoszczyznę, smażyć 3 minuty.
Wlać wino i bulion, wrzucić listki laurowe, ziarna pieprzu i jałowiec, doprowadzić do wrzenia.
Gotować 15 minut.
Sos przecedzić, odstawić.