Usunąć pestki z winogron.
Naciąć skórę piersi kaczki w kratkę, natrzeć solą i pieprzem.
Na rozgrzanej patelni (nadającej się do wstawienia do piekarnika) podsmażyć filety (najpierw skórą do dołu) po 2 minuty z każdej strony.
Wstawić do piekarnika na ok. 40 minut.
Filety ukośnie pokroić w grube plastry i przełożyć na ogrzany półmisek.
Polać gorącym sosem i podawać z sałatą.
Roztopić masło i delikatnie rozpuścić w nim cukier.
Dodać winogrona i smażyć je ok. 4 minut.
Wyjąć i przełożyć do miseczki.
Do masła dodać sok i gotować, stale mieszając, aż płyn zredukuje się do połowy.
Dodać imbir i szczyptę soli.
Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 2 łyżkach wody, dodać do sosu i mieszając zagotować.
Winogrona przełożyć do sosu, wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 80° C.