Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Kurczak w sosie pieczarkowym

Kurczak w sosie to jedno z chętniej przygotowywanych mięs. Jak zatem zaskoczyć bliskich oryginalnym smakiem? Polecamy Wam przepis na kurczaka w sosie pieczarkowym. Pyszne połączenie aromatycznych pieczarek i delikatnego mięsa sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i przy specjalnej okazji.

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
10 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania
10 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania
  • Filety kurczaka doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz suszonym oregano. Wysmarować łyżką oleju i odstawić do zamarynowania na min. godzinę (najlepiej na całą noc).

  • Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać pokrojoną wcześniej w kostkę cebulę i podsmażyć, aż się zezłoci. Następnie włożyć na patelnię rozbite wcześniej lekko filety i smażyć na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony.

  • Pieczarki pokroić drobno i dodać do smażącego się kurczaka. Do całości wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Gotować przez kilka minut przewracając kilka razy kurczaka.

  • Śmietankę wlać do kubka i dodać do niej kilka łyżek soków z patelni żeby ją zahartować. Zdjąć przykrywkę, dodać mieszankę ze śmietanką, wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia przez kilka minut, przewracając mięso kilkukrotnie. Pod koniec dodać masło żeby sos zrobił się gładki i doprawić pieprzem i tymiankiem.

  • Na koniec wymieszać 2 łyżki mąki z odrobiną wody i dodać do gotującego się sosu, żeby go zagęścić.

  • Kurczak w sosie pieczarkowym smakuje najlepiej posypany świeżo posiekaną natką pietruszki.

Oceny i komentarze: 0