Grillowane skrzydełka w przyprawach Suya

Nadaj skrzydełkom z kurczaka wyjątkowego smaku dzięki przyprawom Suya - mieszance, która swoją sławę zawdzięcza streetfoodowi z Afryki Zachodniej. Imbir, ostre paparyczki chili i prażone mielone fistaszki w połączeniu z sokiem z cytryny i oliwą tworzą pyszną marynatę dzięki której skrzydełka z kurczaka nabierają charakteru. Upieczone na grillu i posmarowane mieszanką miodu i przypraw Suya będą perfekcyjnie ostre, wędzone i orzechowe. Informacje o wartości odżywczej jednej porcji: 355 kcal, 27 g tłuszczu ogółem, 6 g tłuszczu nasyconego, 99 mg cholesterolu, 337 mg sodu, 9 g węglowodanów, 1 g błonnika, 19 g białka, 6 g cukrów ogółem

Składniki
Porcja dla: 6
Sposób przygotowania
10 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania
10 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania
  • Włóż skrzydełka z kurczaka do dużego woreczka strunowego. W małej miseczce wymieszaj 2 łyżki Mieszanki Przypraw Suya z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Wlej powstałą marynatę Suya do woreczka i dokładnie zamknij. Przez 5 minut dokładnie wcieraj marynatę w skrzydełka nie otwierając woreczka. Włóź do lodówki na 30 minut. Wyjmij skrzydełka z marynaty. Pozostałą marynatę wylej.

  • Grilluj skrzydełka na średnim ogniu przez 15-20 minut do momentu, kiedy będą upieczone pamiętając, by je często przewracać.

  • W międzyczasie w dużej misce wymieszaj 5 łyżek Mieszanki Przypraw Suya z miodem. Gorące skrzydełka przełóż do miski i obtocz dokładnie w miodzie i przyprawach. Przed podaniem oprósz skrzydełka jedną łyżką Mieszanki Przypraw Suya.

  • Porady kulinarne: Mieszanka Przypraw Suya to podstawowa przyprawa kuchni Afryki Zachodniej, szczególnie nigeryjskiej. Sucha marynata o bogatym smaku to połączenie mielonych lub siekanych orzechów ziemnych z takimi przyprawami jak imbir i pieprz cayenne. Aromatyczną orzechową mieszanką przyprawia się szaszłyki wołowe i drobiowe. Idealnie komponuje się z jagnięciną i rybami. Może być składnikiem marynat, sosów i dressingów. Jeśli chcesz przygotować wyjątkowe krewetki w stylu zachodnioafrykańskim zastąp kurczaka dużymi krewetkami jumbo. Jeśli chcesz dodać daniu koloru i chrupkości, dorzuć zgrillowane paseczki czerwonej papryki.