Grillowane skrzydełka kurczaka przyprawione po hindusku
Poczuj kuszącą ostrość hinduskiej kuchni w połączeniu ze smakiem grillowanych skrzydełek. Podawaj skrzydełka z dipem jogurtowym posłodzonym miodem, aby dać wytchnienie kubkom smakowym.
Składniki
Porcja dla: 6 porcji
Sposób przygotowania
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas przygotowania
Czas gotowania
W celu przygotowania skrzydełek, zmieszaj dokładnie w małej misce cebulę, 3 łyżki soku z cytryny, mieszankę przypraw i sól. Włóż skrzydełka do dużej zamykanej plastikowej torebki lub szklanego naczynia. Dodaj marynatę; obróć, aby pokryć dokładnie całe skrzydełka. Włóż do lodówki na 2 godziny lub dłużej, aby skrzydełka nabrały smaku.
W międzyczasie stop masło w małym rondlu na średnim ogniu. Dodaj przyprawę garam masala i mąkę; gotuj mieszając przez 30 sekund. Dodaj pikantny sos; gotuj na wolnym ogniu przez 30 sekund. Odstaw. Aby przygotować dip jogurtowy, wymieszaj dokładnie w małej misce jogurt i miód. Przed podaniem przechowuj w lodówce.
Wyjmij skrzydełka z marynaty. Usuń pozostałości marynaty. Grilluj skrzydełka na średnim ogniu często obracając przez 15 do 18 minut lub aż dobrze się podsmażą. Przełóż skrzydełka do dużej miski.
Dodaj kolendrę i pozostałe 2 łyżki soku z cytryny do mieszanki z pikantnym sosem w rondlu. Polej sosem skrzydełka; podrzuć, aby pokryć wszystko sosem. Podawaj z dipem jogurtowym.