Gołąbki z pęczakiem w sosie z botwiny

Składniki
Porcja dla: 5
Sposób przygotowania
50 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania
50 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania
  • Liście kapusty sparz we wrzątku tak żeby były miękkie, usuń grube włókna,

  • Kaszę ugotuj wg wskazówek z opakowania,

  • Kurczaka pokrój w kostkę, podsmaż razem z cebulą na oleju, dodaj kaszę, groszek.

  • Dodaj koperek, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj,

  • Farsz zawijaj w liście kapusty, , gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej wrzątkiem,

  • Piecz w piekarniku ok 30 min, w temp. 170℃

  • W międzyczasie botwinę podduś na maśle, dodaj śmietanę gotuj na wolnym ogniu ok. 10 min.

  • Dodaj ocet, sok z kuraków i gotuj kilkanaście min do uzyskania konsystencji sosu, dopraw do smaku solą i pieprzem.