Wegańskie Chorizo

Informacje o wartości odżywczej jednej porcji: Wartość energetyczna 197 kalorii, tłuszcz ogółem 9 g, nasycone kwasy tłuszczowe 1 g, cholesterol 0 mg, sód 444 mg, węglowodany 23 g, błonnik 8 g, cukry ogółem 3 g, białko 6 g (Cukier dodany 0 g)

Składniki
Porcja dla: 8
Sposób przygotowania
10 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania
10 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
  • Połącz fasolę garbanzo, pomidory, ocet jabłkowy, sos sojowy, przyprawy i sól w dużej misce. Dobrze wymieszaj.

  • Przenieś mieszankę do robota kuchennego. Lekko rozdrobnij produkty, naciskając przycisk około 5 lub 6 razy w trybie pulsacyjnym, tak aby składniki dobrze się wymieszały i pozostało tylko kilka grubych kawałków fasoli garbanzo.

  • Na średnim ogniu podgrzej 2 łyżki oleju w dużej patelni z powłoką nieprzywierającą. Dodaj cebulę i grzyby. Gotuj tak długo, aż staną się miękkie, od czasu do czasu mieszając. Dodaj pozostały olej i zwiększ temperaturę do średniej. Połącz mieszankę fasoli garbanzo z wodą. Gotuj przez 8 do 10 minut lub do momentu, gdy mieszanka zacznie przypominać ugotowane chorizo, mieszając tylko wtedy, gdy na dnie zacznie nabierać brązowej barwy – wtedy zamieszaj ją tak, by połączyć obie warstwy. Wykorzystaj wegańskie chorizo jako nadzienie taco, polewę do tostadas lub jako odpowiednik mięsa w wegańskim ryżu lub misce burrito.

  • Wypróbuj porady kulinarne: Chorizo może być stosowany w różnych potrawach. Często podawane do śniadania, jest również doskonałym dodatkiem do burritos i smażonych ziemniaków lub doskonałym nadzieniem do tacos i empanadas. Nie masz robota kuchennego? Rozgnieć fasolę garbanzo i pomidory w grube cząstki tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Wymieszaj z octem, sosem sojowym, przyprawami i solą. Kontynuuj zgodnie z przepisem. Podczas gotowania mieszanki fasoli garbanzo, spróbuj dobrze „zarumienić” mieszankę, tak jak brązowieje wołowina lub rozdrobniona kiełbasa. Doda to mieszance głębszego smaku i nieco chrupiącą konsystencję. Aby wegańskie chorizo było ostrzejsze, dodaj do mieszanki drobno posiekaną paprykę chipotle, świeży jalapeno lub dowolną z Twoich ulubionych papryczek chili, kiedy mieszanka będzie się rumienić.

Oceny i komentarze: 0