Sposób przygotowania
20 min
Czas przygotowania
55 min
Czas gotowania
20 min Czas przygotowania
55 min Czas gotowania
Składniki na konfiturę umieść w rondelku i gotuj na wolnym ogniu ok. 40 min. Na koniec wyjmij laskę wanilii i delikatnie zmiksuj.
Jajka wymieszaj z cukrem i mlekiem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą, następnie połącz te składniki i wymieszaj na gładkie ciasto. Pod koniec dodaj olej.
Na patelnię do każdego dołka wlej po 2-3 łyżki ciasta, przy pomocy drewnianej łyżki niewielką część ciasta delikatnie rozprowadź po ściankach. Smaż na wolnym ogniu 3-4 min. Następnie na połowę placków nałóż konfiturę z dyni przykryj pozostałymi plackami tak żeby usmażona strona była na zewnątrz.
Przed podaniem oprósz cukrem pudrem lub polej syropem klonowym.