00 0
image
Oceń

Pierogi ze szpinakiem

Szpinak jest ceniony jako bogate źródło białka, witamin, karotenoidów i soli mineralnych. Nawet ci, którzy nie przepadają za samym szpinakiem, dzięki naszemu przepisowi, odnajdą w tym połączeniu coś wyjątkowego! Pierogi ze szpinakiem coraz częściej też trafiają na świąteczny stół.

Składniki
Sposób przygotowania
45 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania
45 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
  • Mąkę przesiej do miski i dodaj sól oraz olej. Delikatnie wymieszaj wszystko łyżką, a następnie stopniowo dolej przegotowaną wodę i zagnieć na gładkie i elastyczne ciasto. Uformowane ciasto przykryj ręcznikiem na czas przygotowania farszu.

  • Szpinak opłucz pod bieżącą wodą i pokrój go na mniejsze kawałki. Twaróg rozgnieć w misce widelcem. Roztop masło na patelni i zeszklij pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj rozgniecione przez praskę ząbki czosnku oraz posiekany szpinak i delikatnie podsmaż. Dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i dużą szczyptą gałki muszkatołowej. Odstaw do ostygnięcia, a następnie wymieszaj dokładnie z twarogiem.

  • Podziel ciasto na kilka części i kolejno rozwałkowuj na cienkie placki. Rozwałkowane ciasto jest gotowe do wycinania i formowania naszych pierogów. Wycinaj szklanką kółka, rozciągając je delikatnie w palcach. Na środek nałóż pożądaną ilość farszu, złóż pierożek na pół i dokładnie zlep brzegi. Zlepione pierogi odłóż na ręcznik. Następnie wrzucaj je kolejno do garnka z wrzącą i osoloną wodą i co jakiś czas delikatnie mieszaj, aby nie przywarły do dna i się nie posklejały. Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj pierogi przez ok. 2 min. do czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.

Porady Gotowanie

W tym przepisie lepiej sprawdzi się świeży szpinak. Jeśli jednak go nie dostaniesz, to użyj mrożonego, ale pozwól mu wtedy dłużej odparować.

Do wyrabiania ciasta najlepiej dodawać ciepłą, świeżo przegotowaną wodę.

Oceny i komentarze: 0