Musztardowe nuggetsy z tofu według przepisu Darii Rogowskiej (Ekocentryczka)

Składniki
Sposób przygotowania
  • Tofu odciśnij z wody i pokrój na cieńsze plastry. Wymieszaj składniki na marynatę. Tofu przełóż do zamykanego pojemnika, wlej na nie marynatę, zamknij pojemnik i potrząśnij. Odstaw do lodówki na 3-4 godziny, możesz też zostawić na noc w lodowce, żeby tofu dobrze przegryzło się z marynatą.

  • Następnie przygotuj panierkę, pokrusz, albo zmiel płatki kukurydziane, dodaj mąkę. Obtaczaj zamarynowane tofu w panierce i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Piecz około 20 minut w temperaturze 200 stopni, w połowie tego czasu obróć nuggetsy. Po upieczeniu odstaw na kilka minut do przestygnięcia. Możesz też usmażyć je na patelni, do momentu aż zarumienią się z obu stron.

  • Jeśli chcesz zrobić sos wymieszaj: 2 łyżki Musztardy chrzanowej Kamis, 1 łyżkę wegańskiego majonezu, 1 łyżeczkę syropu klonowego
szczyptę pieprzu

  • Nuggetsy można podawać z sałatką, możesz dodać też pieczone ziemniaczki.