Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Jajka w sosie musztardowym z groszkiem

Święta Wielkanocne w Polsce nie mogą się odbyć bez jajek. Podczas tych świąt faszerujemy jajka, robimy z nich pasty i wiele innych. Przygotowaliśmy przepis na jajka w susie musztardowym. Jest on bardzo prosty i szybki dlatego zachęcamy do wypróbowania go.

Składniki
Porcja dla: 6 osób
Sposób przygotowania
  • Masło roztopić.

  • Szczypiorek opłukać i pokroić.

  • Jaja obrać, przekroić na pół, włożyć do sosu, dodać chrupiący bekon.

  • Danie posypać szczypiorkiem.

  • Podawać z ziemniakami z wody.

  • Żółtka i ocet wlać do metalowej miski i ubić w gorącej kąpieli wodnej na puszystą masę.

  • Najpierw kropelkami, następnie cienką strużką dodawać masło, stale mieszając, uważać aby żółtka się nie ścięły.

  • Doprawić sokiem z cytryny, Solą i Pieprzem.

  • Mleko zagotować, powoli wlać do sosu, stale mieszając.

  • Podgrzewać ok. 1 minuty, wymieszać z Musztardą.

  • Dodać groszek, podgrzewać ok. 5 minut.

  • Sos doprawić Solą i Pieprzem.

  • Plastry bekonu pokroić na kawałki i wytopić na chrupiąco na suchej patelni.

Oceny i komentarze: 0