Składniki
Porcja dla: 8
Sposób przygotowania
20 min Czas przygotowania 1 godz. Czas gotowania
20 min Czas przygotowania
1 godz. Czas gotowania
  • Masło utrzyj z cukrem.

  • Dodaj żółtka( białka odłóż), miód, wodę, śmietanę, mąkę ( odłóż 1 łyżeczkę) , sodę, kakao i przyprawę do piernika, wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta.

  • Bakalie oprósz delikatnie mąką dodaj do ciasta, wymieszaj.

  • Z białek ubij pianę, dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.

  • Masę przełóż do podłużnej formy ( ok 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia

  • Piecz ok 60 min. w temperaturze 170℃.

  • W rondelku podgrzewaj mleko z czekoladą mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Wystudzony piernik polej polewą czekoladową

  • Produkty video: przyprawa do piernika KAMIS

Porady Gotowanie

Piernik po upieczeniu można przeciąć wzdłuż 2-3 razy i przełożyć powidłami.

Pamiętaj, żeby nigdy nie mieszać karmelu łyżką, a tylko delikatnie kołysać patelnią. Inaczej karmel się skawali.

Do piernika tradycyjnie wykorzystywano serwatkę, jednak z uwagi na to, że ciężko ją dostać, można ją śmiało zastąpić kwaśnym mlekiem.