Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Piernik staropolski

Piernik to tradycyjne ciasto, którego historia sięga czasów średniowiecznych. Do dziś jego bogata tradycja przetrwała w wielu miastach Europy Zachodniej m.in. Bremie, Monachium czy Amsterdamie. W Polsce pojawił się XVII wieku, kiedy to w Toruniu zaczęto wypiekać słynne katarzynki, czyli staropolskie pierniki. Z uwagi na wykorzystywane w nich przyprawy korzenne, pierniki stanowiły niegdyś prawdziwy luksus. Z tego powodu wypiekano je najczęściej w okresie świątecznym, a w dawnych przepisach produkcję bożonarodzeniowego piernika zaczynano już na miesiąc przed świętami. Tak długo dojrzewający piernik jest niezwykle miękki i aromatyczny. My przedstawiamy Wam nieco uproszczoną wersję staropolskiego piernika, która nie wymaga tak długiego dojrzewania ciasta. Jest jednak równie pyszny i aromatyczny i na pewno umili Wam świąteczny czas.

Składniki
Sposób przygotowania
40 min Czas przygotowania 1 godz. Czas gotowania
40 min Czas przygotowania
1 godz. Czas gotowania
  • Rodzynki namocz w ciepłej wodzie.

  • Do garnka wlej kwaśne mleko i dodaj dwie szklanki cukru i gotuj na małym ogniu, aż powstanie syrop. Resztę cukru wsyp na patelnię i zrumień chwilę, a następnie zalej go ½ szklanki wody i zagotuj do powstania karmelu (nie mieszaj). Syrop z kwaśnego mleka i karmel wlej do dość dużej miski i pozostaw do ostygnięcia.

  • Następnie ucieraj masę dodając jajka i mąkę (pozostaw łyżkę mąki do oprószenia bakalii). W małym rondelku stop margarynę (pozostaw 1 łyżkę) i dolej ją do ciasta. Kiedy składniki zaczną się łączyć wlej jogurt, dodaj sodę i przyprawę do piernika i wymieszaj dokładnie.

  • Daktyle i figi posiekaj, a rodzynki odsącz. Obsyp bakalie pozostałą mąką i wsyp do ciasta.

  • Formę na keks wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj go pozostałą margaryną, a następnie obsyp bułką tartą. Ciasto wlej do formy i delikatnie wyrównaj brzeg łyżką, a potem zrób nożem nacięcie wzdłuż ciasta. Formę z ciastem wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz ok. godzinę, aż ciasto się dobrze zetnie.

  • Po wyjęciu ciasto lekko przestudź, a następnie wyjmij je z formy. Udekoruj lukrem lub stopioną czekoladą.

Porady Gotowanie

Piernik po upieczeniu można przeciąć wzdłuż 2-3 razy i przełożyć powidłami.

Pamiętaj, żeby nigdy nie mieszać karmelu łyżką, a tylko delikatnie kołysać patelnią. Inaczej karmel się skawali.

Do piernika tradycyjnie wykorzystywano serwatkę, jednak z uwagi na to, że ciężko ją dostać, można ją śmiało zastąpić kwaśnym mlekiem.

Oceny i komentarze: 0