Sposób przygotowania
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Dodaj kilka kropli octu balsamicznego, posiekane listki bazylii lub suszoną bazylię (koniecznie rozetrzyj bazylię w palcach żeby uwolnić więcej aromatu) i szczyptę świeżo mielonego czarnego pieprzu.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Podziel ją na dwie równe części. Jedną porcję śmietany dodawaj powoli do czekolady. Mieszaj delikatnie.
Rozłóż do pucharków i odstaw do schłodzenia. Laskę wanilii przetnij na pół, wybierz ziarenka. Dodaj do pozostałej ubitej śmietany. Wstaw do lodówki.
Przed podaniem na każdą porcję musu wrzuć łyżkę pestek granatu i sporo śmietany z wanilią.