00 0
image
Oceń

Ciasto korzenno-czekoladowe

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
  • 125g. masła o temperaturze pokojowej rozgnieść drewnianą łyżką w dużej misce. 90g. cukru deserowego dodać stopniowo do masła i energicznie mieszać, wcierając cukier w masło. Gdy masło połączy się z cukrem, zamienić drewnianą łyżkę na mikser i miksować całość.

  • 125g. uprażonych orzechów laskowych obrać ze skórki i przerobić na drobny pył za pomocą moździerza lub miksera. Pył orzechowy stopniowo dodawać do miski z miksowaną masą, ciągle miksując. Do masy wmiksować stopniowo 2 jajka.

  • Do zmiksowanej na gładką konsystencję masy dodać miód o temperaturze pokojowej. Dodać do masy 50g. mąki i 5g. proszku do pieczenia.

  • Gwiazdkę anyżu oraz pół łyżeczki ziaren kolendry utłuc w moździerzu na pył. Szczyptę gałki muszkatołowej i 2 szczypty cynamonu dodać do gładkiej, zmiksowanej masy ciasta. Utarte w moździerzu przyprawy dodać do ciasta. Całość wymieszać.

  • Ciemną czekoladę posiekać drobno i dodać do ciasta, wmieszać czekoladę w strukturę ciasta delikatnie dużą łyżką. Surowego ciasta można spróbować i ew. dodać jeszcze szczyptę gałki muszkatołowej. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki.

  • Piekarnik rozgrzać do 180C, w opcji góra i dół. Gęste ciasto przełożyć do foremki i włożyć do pieca na ok 40min. Pod koniec pieczenia sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest gotowe.

  • Przygotować sos czekoladowy: w kąpieli wodnej rozpuścić 120g. – 150g. gorzkiej, pokruszonej czekolady, 20g. masła, 100ml. mleka i 30g. cukru deserowego. Mieszać i podgrzewać sos do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Kiedy sos lekko ostygnie doprawić go mielonym chili, dodać łyżkę śmietany, skosztować i ew. znów doprawić chili.

  • Ciasto podawać ostygnięte ze świeżymi owocami, polane sosem czekoladowym.

Oceny i komentarze: 0