Oddzielić żółtka od białek.
Połowę piany dodać do ciasta, wymieszać dokładnie, wsypać resztę mąki i jeszcze przez chwile ucierać. 1/3 ciasta przełożyć do miski, dodać wystudzoną, ale płynną czekoladę, wymieszać, następnie dodać kilka łyżek piany i połączyć.
Do drugiej części ciasta dodać ajerkoniak i pozostałą część piany, delikatnie wymieszać.
Foremkę posmarować łyżką masła i posypać bułką tartą.
Na dnie foremki położyć ciasto jasne, a na nim kłaść łyżką ciasto czekoladowe.
Piec najpierw w temp. 170 °C, a gdy wyrośnie w 180 stopni przez ok. 50 minut.
Upieczoną pozostawić w formie przez 10 minut.
Następnie wyjąć i posypać cukrem pudrem.
Przesiać obydwie mąki razem z proszkiem do pieczenia.
Sparzyć cytrynę i zetrzeć z niej skórkę.
Włożyć do rondelka pokruszoną czekoladę, wlać mleko i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie gładka niezbyt gęsta masa.
Masło utrzeć z 2/3 cukru aż masa zbieleje.
Wbijać po jednym żółtku (mają mieć temperaturę pokojową) i ubijać aż powstanie jasny puszysty krem.
Pod koniec dodać sól, cynamon, imbir i skórkę z cytryny.
Wsypać do masy połowę mąki, wlać sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie wymieszać.
Ubić pianę z białek dodając stopniowo resztę cukru.