SMAKI AFRYKI WSCHODNIEJ

Afryka Wschodnia to istna skarbnica smaków. Nareszcie przyprawy, marynaty do BBQ i sosy rodem z Tanzanii i Etiopii ruszają na podbój kulinarnego świata.

ETIOPSKA MIESZANKA PRZYPRAW BERBERE

Berbere to mieszanka przypraw wywodząca się z kuchni etiopskiej. Zawiera następujące przyprawy: papryka mielona, ziele angielskie, kolendra, kardamon, imbir, cynamon i ostra papryka. Pikantny, słodko-cytrusowy smak przyprawy sprawia, że idealnie nadaje się ona do przyrządzania duszonego kurczaka i mięs oraz do soczewicy i warzyw.

BBQ PO TANZAŃSKU

Tanzańskie szaszłyki mięsne zwane mishkaki niewiele różnią się od shish kebabów. Mięso w tradycyjnej tanzańskiej zalewie z cytryny, pomidorów i zielonej papai nabiera wyjątkowej delikatności. Niepowtarzalny smak dania podkreśla dodatek curry, ostrej papryki i imbiru.