1Przygotuj mieszankę przypraw. Połącz wszystkie składniki, a następnie odłóż 1 łyżeczkę gotowej mieszanki, którą wykorzystasz później do przyrządzenia sosu.
2Resztę mieszanki przypraw zmiksuj w malakserze lub blenderze z pomidorami, papają, sokiem z cytryny i olejem do uzyskania gładkiej konsystencji. Tak przygotowaną marynatę przelej do dużego zamykanego plastikowego worka. Dodaj pokrojoną w kostkę wołowinę, obtocz ją dobrze w marynacie i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
3W międzyczasie przygotuj sos pomidorowo-cebulowy. W średniej wielkości rondlu rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż, co chwilę mieszając, przez ok. 5–6 minut do uzyskania miękkości. Dodaj odłożoną wcześniej łyżeczkę przypraw oraz pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Sos w momencie podania powinien być ciepły.
4Wyjmij mięso z marynaty i wylej jej resztki. Nadziej wołowinę na patyczki do szaszłyków, a następnie grilluj na dużym ogniu przez ok. 3–4 minuty z każdej strony aż mięso będzie dobrze upieczone. Podawaj z sosem pomidorowo-cebulowym oraz ciepłymi plackami chlebowymi. Danie można również zaserwować ze wschodnioafrykańską sałatką ze świeżych pomidorów i ogórków (sprawdź osobny przepis).
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.