Stek w sosie waniliowo-pomarańczowym
13
Składniki
wolowina
Stek w sosie waniliowo-pomarańczowym
13
Składniki
Składniki 2 Porcje
- 2 steki z antrykotu wołowego, każdy po ok. 250g.
- 5 średniej wielkości, ugotowanych al dente ziemniaków z mundurkach
- 1 pomarańcza
- 2 cebulki szalotki
- 2 ząbki czosnku
- gałązka świeżego rozmarynu
- 2 garści świeżego szpinaku
- około 40 g masła
- 250 ml wina porto
- 1 Wanilia laska
- sól
- Pieprz czarny mielony w torebce
- tłuszcz do smażenia, np. olej rzepakowy
Instrukcje
- 1 5 podgotowanych al dente ziemniaków w mundurkach pokroić na połówki. Z pomarańczy wykroić segmenty. 2 cebulki szalotki posiekać w pióra. 1 ząbek czosnku posiekać w plasterki. Steki posolić.
- 2 W jednej patelni rozgrzać tłuszcz do smażenia steka (2 łyżki oleju rzepakowego). Na drugą patelnię (zimną!) wlać łyżkę oleju rzepakowego i wrzucić do niej plasterki czosnku. Pod patelnią z czosnkiem rozpalić bardzo mały płomień.
- 3 Na patelni z bardzo mocno rozgrzanym olejem obsmażyć steki, ok. 1 – 2min z każdej strony. Gdy czosnek zacznie skwierczeć na patelni, przemieszać go i podsmażać aż uzyska złocisty kolor. Drugi ząbek czosnku zmiażdżyć i wrzucić do oleju, w którym smażą się steki, dodać tam też gałązkę rozmarynu.
- 4 Zezłocone plasterki czosnku wyjąć z patelni, pozostawiając na niej jednak tłuszcz. Do patelni, na której smażą się steki dodać ok. łyżeczkę masła, kawałki mięsa polewać podczas podsmażania tłuszczem z patelni. Gdy mięso na patelni uzyska stopień wysmażenia rare, odłożyć je na osobny talerz (wraz z rozmarynem i czosnkiem), nadmiar tłuszczu w którym smażył się stek, zlać do osobnego pojemniczka.
- 5 Na patelni po smażeniu steków pozostał skarmelizowany cukier z mięsa, który zapewni bogaty smak sosu. Na patelni po smażeniu czosnku, podsmażyć ziemniaki. Na patelnię po smażeniu steków, dodać posiekaną szalotkę, a gdy się zeszkli, dolać 200ml. wina.
- 6 Do patelni z winem dodać pestki wyjęte z 1 laski wanilii i wymieszać. Na talerzu, w którym leżą steki zebrał się sok, który wypłynął z mięsa. Wlać ten sos do z sosu waniliowego.
- 7 Mięso włożyć do piekarnika nagrzanego do 50C. Do sosu waniliowego dodać pozostałe 50ml. porto, podgrzewać sos aż zredukuje się do kremowej konsystencji. Zezłocony wcześniej czosnek dołożyć do ziemniaków i wyłączyć płomień pod patelnią z ziemniakami.
- 8 Do ziemniaków z czosnkiem dorzucić 2 garści świeżego szpinaku, posolić i doprawić pieprzem i wszystko razem wymieszać.
- 9 Gdy sos będzie już odpowiednio zredukowany, wyłączyć palnik pod patelnią i dodawać do sosu małymi kawałkami 20g schłodzonego masła, mieszać, by powstała emulsja. Do sosu dołożyć także fileciki z pomarańczy, całość wymieszać.
- 10 Mięso wyjąć z piekarnika gdy uzyska pożądany stopień wypieczenia i pozwolić stekom odpocząć 2 – 4minuty. Doprawić mięso pieprzem.
- 11 Podawać steki pokrojone w plasterki, z ziemniakami podsmażonymi ze szpinakiem oraz z sosem waniliowym.
- 12 Odcinek "Spotkania ze smakiem" obejrzysz na player.pl
Odkryj nowy smak: Musztarda z Curry
Musztarda z Curry to łagodna mieszanka smaków z przyprawami curry w roli głównej oraz z delikatną nutą owocową.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.