1Obierz marchew, seler i cebulę i pokrój w drobną kostkę.
2Do małego rondla wlej połowę butelki octu winnego i dodaj dwa razy więcej przegotowanej wody, dodaj kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, obrane dwa ząbki czosnku i całe szalotki.
3Zagotuj całość i gdy mikstura wrze wsyp 100 g cukru, dopraw solą i pieprzem. Dodaj warzywa i gotuj przez kilka minut.
4W międzyczasie wyczyść i odfiletuj makrelę. Ułóż je w głębokim naczyniu.
5Odstaw marynatę na chwilę do przestygnięcia. Połowę marynaty wlej przez sitko do oddzielnej miseczki a drugą - wraz z warzywami i ziołami – wlej do ryby. W wyniku oddziaływania ciepła powinny się one ściąć w ciągu kilku minut.
6Gdy ryby się marynują, przygotuj sos holenderski. Rozpuść pół kostki masła w rondlu i odstaw na bok.
7Do kolejnej miseczki wbij 4 żółtka jajek, dosól i popieprz a następnie zalej około 4 łyżkami pozostawionej ciepłej marynaty bez ziół i warzyw.
8Połącz je za pomocą trzepaczki i zacznij stopniowo dodawać ciepłe, roztopione masło. Ubij na gęstą masę uważając aby nie zwarzyć masła z jajkami.
9Wyłóż makrele na talerz, udekoruj warzywami i liściem laurowym. Całość polej sosem holenderskim.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.