1Przekrój awokado wzdłuż i wyjmij pestkę. Wydrąż lekko środek, by zrobić miejsce na jajko. Obsyp środki szczyptą chili i skrop sokiem z cytryny.
2Uformowane połówki obierz ze skóry i odstaw na bok.
3Wyłóż folią spożywczą pustą szklankę o pojemności 250 ml i natłuść folię olejem.
4Wbij do szklanki całe jajko, a końce foli zwiąże ze sobą tworząc jajeczną sakiewkę. Aby uzyskać ładną okrągłą formę jajka, zawiąż końce foli tuż przy jajku.
5Włóż sakiewkę do wrzącej wody na ok 4 minuty.
6Rozetnij folie i przełóż ostrożnie ścięte jajko do środka 1 połówki awokado i przykryj całość druga połówką.
7Zawiń awokado w 3-4 plastry boczku lub szynki parmeńskiej i dopraw całość świeżo zmielonym pieprzem i solą.
8Tak przygotowane awokado obsmaż z każdej strony przez 1-2 minuty, aż boczek się lekko zarumienił.
9Gotowe awokado przełóż na talerz i podawaj z sałatką.
10Wskazówki:
• Dodaj do sakiewki z surowym jajkiem swoje ulubione przyprawy, oregano, rozmaryn, bazylię lub gotową mieszankę przypraw. Potrawa nabierze bardziej wyrazistego, ziołowego smaku.
• Jeśli wolisz bardziej dietetyczną wersję dnia, zawiń awokado w plastry wędzonego łososia. W tym wypadku omiń krok smażenia.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.