1Mąkę przesiej do miski i dodaj sól oraz olej. Delikatnie wymieszaj wszystko łyżką, a następnie stopniowo dolewaj przegotowaną wodę i zagnieć na gładkie i elastyczne ciasto. Uformowane ciasto przykryj ręcznikiem na czas przygotowania farszu.
2Twaróg przepuść przez praskę lub porządnie rozgnieć widelcem. Dodaj pozostałe składniki na twarogowy farsz: 2 żółtka, 5 łyżek cukru i 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i dokładnie wszystko wymieszaj.
3Podziel ciasto na kilka części i kolejno rozwałkowuj na cienkie placki. Rozwałkowane ciasto jest gotowe do wycinania i formowania pierogów. Wycinaj szklanką kółka, rozciągając je delikatnie w palcach. Na środek nałóż pożądaną ilość twarogowego farszu, złóż pierożek na pół i dokładnie zlep brzegi. Zlepione pierogi odłóż na ręcznik. Następnie wrzucaj je kolejno do garnka z wrzącą i osoloną wodą i co jakiś czas delikatnie mieszaj, aby nie przywarły do dna i się nie posklejały. Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień. Gotuj pierogi przez ok. 2 min. do czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
4Wyjęte na talerz pierogi możesz polać delikatnie osłodzoną śmietaną lub roztopionym i posypanym cukrem masłem.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.