Szarlotka rustykalna

Składniki
Porcja dla: 6
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania
30 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania
  • 1. Mąkę, mąkę migdałową, cukier i sól wymieszaj, dodaj masło, jajko i wodę, wyrób na jednolite ciasto.

  • 2. Z ciasta uformuj krążek, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godz.

  • 3. W celu przygotowania nadzienia wymieszaj w misce cukier, mąkę, sól, cynamon, dodaj jabłka wymieszane z aromatem cytrynowym.

  • 4. Wszystko delikatnie wymieszaj, wyjmij jabłka, mąkę z przyprawami odstaw.

  • 5. Ciasto rozwałkuj między dwoma kawałkami papieru do pieczenia tak aby miało 30 cm. średnicy, 3cm od brzegu rozprowadź mąkę z przyprawami, która pozostała po jabłkach.

  • 6. Ułóż jabłka, brzegi ciasta zawiń, posmaruj ubitym białkiem, oprósz płatkami migdałów.

  • 7. Ciasto piecz w 190 st. ok 30 min., wystudź. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

  • Sprzęt do przygotowania: waga kuchenna, miska do płynów, stolnica, miska.