Flan pomarańczowy

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
3 godz. Czas przygotowania 15 min Czas gotowania
3 godz. Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
  • 1. Cukier i wodę umieść w rondelku, gotuj kilka minut, do uzyskania karmelu o bursztynowym kolorze, gorący karmel wylej na dno naczynia żaroodpornego, rozprowadź szybko po całym dnie, odstaw do zastygnięcia.

  • 2. Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier puder, gotuj na wolnym ogniu 20 minut tak żeby sie zredukowało do około 750 ml, wystudź.

  • 3. Jaja, żółtka i aromat pomarańczowy dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy ale tak żeby nie napowietrzyć.

  • 4. Wystudzone mleko połącz i delikatnie wymieszaj z jajami, nastepnie wlej przez drobne sitko do naczynia z karmelem.

  • 5. Piecz przez około 75 minut w temperaturze 95℃.

  • 6. Odstaw na kilka godzin do lodówki.

  • 7. Wyłóż na duży talerz, odwracając, tak żeby karmel znalazł sie na górze i równomiernie spłynął.

  • 8. Podawaj pokrojony w cząstki.

  • Sprzęt do przygotowania: Rondelek, okrągłe naczynie żaroodporne o średnicy około 24 cm, miska, trzepaczka, piekarnik, lodówka, waga kuchenna, miarka do płynów.