Kluski z makiem to, obok kutii i makowca, jedno z kultowych bożonarodzeniowych dań na bazie maku. Oprócz miodu i słodkiej śmietanki nasz przepis na kluski z makiem zawiera wspaniałe bakaliowe połączenie skórki pomarańczowej, wanilii oraz siekanych migdałów i orzechów włoskic...
Czytaj więcej
Czytaj mniej
30MIN
Czas przygotowania
10
LICZBA SKŁADNIKÓW
Liczba porcji: 4
Składniki
- Składniki
- 200 g suchego, mielonego maku
- 50 ml słodkiej śmietanki 30%
- 350 ml mleka
- 150 g miodu (4-5 pełnych łyżek)
- 30 g masła
- 400 g makaronu lub łazanek
- Dodatki
- 100 g skórki pomarańczowej
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g mielonych migdałów
- Wanilia laska
Kluczowe produkty
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)Informacje o wartościach odżywczych wkrótce


