Kluski z makiem

Kluski z makiem to, obok kutii i makowca, jedno z kultowych bożonarodzeniowych dań na bazie maku. Oprócz miodu i słodkiej śmietanki nasz przepis na kluski z makiem zawiera wspaniałe bakaliowe połączenie skórki pomarańczowej, wanilii oraz siekanych migdałów i orzechów włoskic... Kluski z makiem to, obok kutii i makowca, jedno z kultowych bożonarodzeniowych dań na bazie maku. Oprócz miodu i słodkiej śmietanki nasz przepis na kluski z makiem zawiera wspaniałe bakaliowe połączenie skórki pomarańczowej, wanilii oraz siekanych migdałów i orzechów włoskich. Zobacz, jak krok po kroku zrobić kluski z makiem na wigilię i poczuj magię świąt! Czytaj więcej Czytaj mniej
30MIN
Czas przygotowania
10
LICZBA SKŁADNIKÓW

Liczba porcji: 4

Składniki

  • Składniki
  • 200 g suchego, mielonego maku
  • 50 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 350 ml mleka
  • 150 g miodu (4-5 pełnych łyżek)
  • 30 g masła
  • 400 g makaronu lub łazanek
  • Dodatki
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g mielonych migdałów
  • Wanilia laska

INFORMACJE ŻYWIENIOWE

(Na porcję)

Informacje o wartościach odżywczych wkrótce