Ciasto jogurtowe

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
20 min Czas przygotowania 1 godz. Czas gotowania
20 min Czas przygotowania
1 godz. Czas gotowania
  • 1. Żółtka oddziel od białek.

  • 2. Do żółtek dodaj jogurt, mąkę, skrobię kukurydzianą, aromat cytrynowy, sól, wszystko dokładnie wymieszaj.

  • 3. Z białek i 70g cukru pudru ubij sztywna pianę.

  • 4. Masę jogurtową i pianę połącz, delikatnie wymieszaj.

  • 5. Spód i boki tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę, delikatnie ubij stukając o blat.

  • 6. Tortownicę umieść na małej blaszce do pieczenia, wszystko ustaw na dużą blachę, do dużej blachy wlej ok. 1l wrzątku.

  • 7. Piecz przez 30 min. w temperaturze 160℃, następnie zmniejsz temperaturę do 140 ℃ i piecz kolejne 30 min.

  • 8. Wystudź a następnie wstaw na 2-3 godz. do lodówki.

  • 9. Przed podaniem oprósz pozostałym cukrem pudrem.

  • 10. Jeżeli chcesz przygotować ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm. , użyj podwójnej ilości składników

  • Sprzęt do przygotowania: 2 miski, szpatułka silikonowa, mikser/trzepaczka, tortownica o średnicy około 15-18 cm. papier do pieczenia, blacha do pieczenia 20-30 cm , duża blacha do pieczenia (z piekarnika), piekarnik, waga kuchenna, miarka do płynów.

Porady Gotowanie

Zamiast cukru pudru możesz użyć 40g stewii.