Chleb wieloziarnisty z czarnuszką

Składniki
Porcja dla: 6
Sposób przygotowania
55 min Czas przygotowania 1 godz. Czas gotowania
55 min Czas przygotowania
1 godz. Czas gotowania
  • 1. 8 g drożdży suszonych rozrób w 4 łyżkach ciepłej wody lub mleka (około 30°C).

  • 2. Roztwór drożdży odstaw na 15 minut.

  • 3. Mąkę, ziarna, otręby, sól, cukier wymieszaj.

  • 4. Zalej ciasto rozczynem z drożdżami oraz letnią wodą.

  • 5. Ciasto dokładnie wyrób.

  • 6. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut.

  • 7. Ciasto ponownie wyrabiaj i przełóż do otłuszczonej i oprószonej mąką foremki.

  • 8. Piecz około 60 minut w temperaturze 220°C. Po upływie 30 minut pieczenia zmniejsz temperaturę pieca do 200°C

  • Potrzebny sprzęt: 2 miski, łyżka, forma na ciasto – keksówka, piekarnik, waga kuchenna, miarka do odmierzania płynów

Porady Gotowanie

Dla ułatwienia ciasto można wyrobić za pomocą robota planetarnego lub miksera