Trendy w smakach - przepisy

Marynowane krewetki z grillowaną kukurydzą i chilli

Te przepisy na przepyszne dania zostały stworzone przez nasz międzynarodowy zespół szefów kuchni i ekspertów kulinarnych. Zapraszamy Cię do odkrywania nowych smaków i wykorzystania naszych pomysłów, by poznać smaki przyszłości.

Ostre + gorące

  • peruwianski kurczak z dodatkiem puree z bananow i sosu z chili

    Kurczak po peruwiańsku pieczony na rożnie, czyli pollo a la brasa, jest sztandarową południowoamerykańską potrawą. Grillowana wersja tego dania zawsze się udaje i pozwala cieszyć się pysznym, delikatnym i soczystym mięsem kurczaka. Dwa towarzyszące potrawie sosy z paprykami chili ají amarillo i ají rocoto tworzą ciekawy pikantny kontrapunkt dla smaku mięsa.

  • gotowany sos sambal

    Sambal to sos o wszechstronnym zastosowaniu pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej. Jednym z jego składników jest papryka chili. Przyprawia się nim potrawy smażone, makarony, mięsa, jaja, krewetki i warzywa. Używa się go także jako słodko-kwaśnego, pikantnego dodatku do wcześniej przygotowanych potraw. W tej wersji za pomocą blendera zmiksowano przed gotowaniem paprykę chili, cebulę, czosnek, trawę cytrynową, ocet i przyprawy, aby wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły.

  • schripms a la escabeche al rocoto marynowane krewetki z grillowana kukurydza i papryczkami chili

    Ta odświeżająca przystawka stanowi połączenie dwóch tradycyjnych południowoamerykańskich dań: escabeche i tiradito. Według tego przepisu ugotowane krewetki zostają zamarynowane w pikantnym sosie z papryką ají rocoto. Podaje się je z grillowaną kukurydzą, melonem miodowym, kolendrą i świeżymi papryczkami chili.

  • makaron z sosem sambal krewetkami i chinskim brokulem

    To azjatyckie danie z makaronem jest w tym samym stopniu słodkie, kwaśne i pikantne dzięki połączeniu słodkiego sosu sojowego i świeżego sosu sambal, czyli pikantnego sosu chili pochodzącego z Azji Południowo-Wschodniej. Krewetki, chińskie brokuły i grzyby shiitake nadają mięsistą konsystencję i gęstość temu wyjątkowemu daniu.

Tropikalna Azja

  • rendang curry

    Rendang curry stanowi bogatą, pachnącą i niezbyt pikantną kompozycję aromatycznych składników takich jak papryka chili, trawa cytrynowa, czosnek, imbir, owoc tamaryndowca, kolendra i kurkuma. Przyprawy tej używa się najczęściej do przyrządzania wołowiny rendang – charakterystycznej, wolno gotowanej wersji curry popularnej w regionie Azji Południowo-Wschodniej.

  • ketchup bananowy

    Keczup bananowy to popularny filipiński dodatek do potraw przygotowywany z ubitych bananów, cukru, octu i przypraw. Można nim doprawić smażony ryż i makaron, jajka, hot dogi, hamburgery, frytki, ryby, wieprzowinę i kurczaka.

  • slodko kwaane skrzydelka kurczaka w rendang curry

    Te soczyste, pikantne skrzydełka kurczaka przygotowywane bez smażenia są najpierw marynowane w rendang curry, a następnie zalewane cierpkim syropem nasyconym aromatami trawy cytrynowej i limonki kaffir. To wszystko nadaje tradycyjnym pikantnym skrzydełkom intrygujący styl rodem z Azji Południowo-Wschodniej.

  • wieprzowina z grilla po filipinsku z surowka coleslaw z zielonym mango

    Grillowane kawałki mięsa wieprzowego marynowane w keczupie bananowym i przyprawach to popularna filipińska przekąska. Słodko-kwaśna, lekko pikantna sałatka jest przygotowywana z niedojrzałych owoców mango. Stanowi chrupki, chłodny kontrast dla intensywnego, charakterystycznego smaku wieprzowiny.

Proteinowa alternatywa w strączkach

  • tosty z marynowanymi brzoskwiniami i czarna soczewica beluga

    Pełne ziarna czarnej soczewicy beluga wymieszano z ziołami i nałożono na tosty ze śmietanką crème fraîche i marynowanymi brzoskwiniami – powstała przystawka piękna dla oka i dla podniebienia.

  • zupa z fasola zurawinowa szalwia i makaronem orzo

    To prosta i sycąca zupa w stylu śródziemnomorskim, która swoją konsystencję i zawartość białka zawdzięcza fasoli żurawinowej zwanej też fasolą borlotti. Dzięki niej to jednogarnkowe danie stanowi pożywny posiłek. Bogaty smak zupy rozwija się od nut sofrito stanowiących bazę, a następnie zostaje uzupełniony woniami szałwii i albariño, owocowego i wyjątkowo aromatycznego hiszpańskiego wina odmianowego.

Wyjątkowe mieszanki przypraw

  • mieszanka nasion chia z owocami cytrusowymi chili i czosnkiem

    Połącz nasiona chia z limonką, paprykami chili i czosnkiem, aby uzyskać cytrusową mieszankę przypraw o wszechstronnym zastosowaniu. Użyj tej ziarnistej mieszanki o intensywnym aromacie do przyprawiania mięsa, owoców morza, warzyw, sałatek oraz wielu innych potraw i dodaj im pikanterii.

  • salatka nicejska z nasionami chia i tunczykiem w panierce z chili

    W nowej wersji klasycznej sałatki nicejskiej znalazło się jajko w koszulce i lekko przypieczony tuńczyk żółtopłetwy w pikantnej skorupce z mieszanki nasion chia, limonki, chili i czosnku. W połączeniu z młodymi ziemniakami, fasolką szparagową, oliwkami oraz winegretem z musztardą Dijon i mieszanką przypraw z nasionami chia ta sycąca sałatka może być pełnowartościowym posiłkiem.

  • ciasto z herbata matcha z cytrynowo bezowym lukrem

    To lekko słodkie ciasto zawdzięcza herbaciany smak i barwę mieszance przypraw z zieloną matchą wzbogaconą o imbir i skórkę cytryny. Ten deser, przełożony masą cytrynową i udekorowany lekkim cytrynowym lukrem bezowym, stanowi powiew świeżości w świecie klasycznych ciast warstwowych.

  • zielona herbata matcha z dodatkiem mieszanki imbirowo cytrynowej

    Matcha to drobno zmielona zielona herbata. Dodaje się ją do potraw, aby wzbogacić ich smak, barwę lub wartości odżywcze. Ta ciekawa mieszanka matchy, skórki cytryny i imbiru może być stosowana każdego dnia, aby dodać smaku różnym słodkim i słonym potrawom, w tym daniom z kurczaka lub owoców morza, smoothie i deserom.

Pradawne smaki

  • frytowane paczuszki z mamalygi z dipem tymiankowym z boczkiem

    To współczesna wersja przepisu na amerykańskie kukurydziane pączuszki hush puppies. Bogaty smak tej przekąski ma swoje źródło w całych ziarnach kukurydzy i aromacie tymianku. Placuszki podaje się z dipem z dodatkiem boczku, tymianku, ostrej galaretki paprykowej i octu jabłkowego.

  • zurawinowo amarantusowe batoniki z gorzka czekolada

    W tych rozpieszczających podniebienie batonikach główną rolę odgrywa lubiane w starożytności ziarno, czyli ekspandowany amarantus, połączone z chrupiącymi orzechami nerkowca, prażonym owsem i kwaśną żurawiną. Wiórki kokosowe, cynamon i wanilia równoważą smak polewy z ciemnej czekolady i słodycz jaką daje odrobina kajmaku.

Łyk kulinarnych inspiracji

  • klasyczny drink o aromacie prazonych orzechow arachidowych

    W tej rozgrzewającej wersji koktajlu Old Fashioned burbon został wzbogacony o aromat wanilii i smak prażonych orzeszków ziemnych. Dzięki odświeżającym owocom cytrusowym i szklance ozdobionej fistaszkami w słodkiej glazurze koktajl ten staje się pyszną, niemalże świąteczną niespodzianką.

  • brzoskwiniowy koktajl z waniliowym syropem brulee

    W tym nowoczesnym koktajlu smak brzoskwini łączy się karmelowymi i śmietankowymi nutami tworząc doskonały warstwowy drink. Brûlée w języku francuskim oznacza „przypalony”. Ta klasyczna technika przygotowywania deserów została wprowadzona do świata napojów dzięki zastosowaniu jej na syropie waniliowym i plasterkach brzoskwini.

UDOSTĘPNIJ