Czy lubicie zaskakiwać swoich bliskich nowymi i ciekawymi smakami? Zupa serowa to z pewnością jedno z takich dań! To nieoczywista propozycja obiadowa, która z pewnością ucieszy Waszych bliskich.
Składniki
Porcja dla: 6
Sposób przygotowania
10 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania
10 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, wrzucić do wysokiego garnka i podsmażyć na łyżce masła, uważając żeby się nie przypaliły.
Dolać bulion i gotować kilka minut, następnie dodać taką samą ilość mleka i gotować przez ok. 5 minut. W zależności od używanych serów można pominąć dodanie soli. Wywar doprawić do smaku pieprzem, curry i majerankiem.
Sery zetrzeć i dodać do zupy, gotować na małym ogniu i mieszać trzepaczką aż do uzyskania gładkiej konsystencji i rozpuszczenia się całości.
Zupę serową można również zblendować żeby uzyskać jeszcze gładszą strukturę. Przed podaniem doprawić do smaku.