Sataye wieprzowe z czarnym pieprzem według przepisu Pawła Lorocha i Ewy Chojnowskiej-Lesiak

Przepis pochodzi z odcinka 4 Podcastu Dobrze Przyprawionego.

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
15 min Czas gotowania
15 min Czas gotowania
  • Wymieszaj składniki marynaty w misce, dodaj mięso wymieszaj, odstawa w chłodne miejsce na 2 godz.

  • Miięso nadziej na szpadki do szaszłyków.

  • W małym rondelku rozgrzej olej, dodaj imbir, chili, masło orzechowe, gotuj ok 1 min.

  • Zdejmij z ognia wymieszaj z gorąca wodą, cukrem, śmietaną kokosową, pieprzem i solą.

  • Doprowadź do wrzenia, gotuj na wolnym ogniu ok 6 min. do uzyskania konsystencji sosu. Pod koniec dodaj sok z cytryny.

  • Sataye grilluj lub smaż na ryflowanej patelni ok 6-8 min.

  • Przed podaniem polej odrobiną sosu, posyp szczypiorem, pozostały sos podaj obok.