Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Roladki ze schabu z serem kozim i suszonymi pomidorami

Schab to jedno z najczęściej wykorzystywanych mięs w polskiej kuchni. Przygotowanie i obróbka mięsa jest łatwa i nie zajmuje dużo czasu. Dzięki temu możesz śmiało eksperymentować i łączyć różne składniki, sosy i przyprawy mając pewność, że schab będzie zawsze udany. Wypróbuj nasz przepis na soczyste rolady z kozim serem i pomidorami.

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
20 min Czas przygotowania 25 min Czas gotowania
20 min Czas przygotowania
25 min Czas gotowania
  • Pokrusz ser kozi i włóż go do miski. Dodaj świeżo zmielony pieprz i sól, a następnie rozgnieć składniki widelcem.

  • Dodaj pokrojoną w kosteczkę dymkę, 2 posiekane ząbki czosnku, odsączone suszone pomidory, listki szałwii i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.

  • Umyj plastry schabu i dokładnie osusz, a następnie rozbij je tłuczkiem na grubość ok ½ cm. Dopraw mięso solą i pieprzem z każdej strony i zawiń w nie farsz. Zepnij mięso wykałaczkami lub sznurkiem.

  • Obsmaż roladę na natłuszczonej patelni grillowej przez ok. 1 minutę z każdej strony, a następnie przełóż mięso do żaroodpornego naczynia i piecz w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

  • W trakcie pieczenia, przygotuj sos. Rozpuść w garnku masło i dodaj do niego mąkę. Wymieszaj energicznie, by nie utworzyły się grudki. Dodaj do sosu karmel zrobiony z 2 łyżek cukru trzcinowego, pokrojone 2 małe dymki. Zalej wszystkie składniki piwem.

  • Zagotuj sos i dopraw go świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Oceny i komentarze: 0