Pokrusz ser kozi i włóż go do miski. Dodaj świeżo zmielony pieprz i sól, a następnie rozgnieć składniki widelcem.
Dodaj pokrojoną w kosteczkę dymkę, 2 posiekane ząbki czosnku, odsączone suszone pomidory, listki szałwii i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
Umyj plastry schabu i dokładnie osusz, a następnie rozbij je tłuczkiem na grubość ok ½ cm. Dopraw mięso solą i pieprzem z każdej strony i zawiń w nie farsz. Zepnij mięso wykałaczkami lub sznurkiem.
Obsmaż roladę na natłuszczonej patelni grillowej przez ok. 1 minutę z każdej strony, a następnie przełóż mięso do żaroodpornego naczynia i piecz w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
W trakcie pieczenia, przygotuj sos. Rozpuść w garnku masło i dodaj do niego mąkę. Wymieszaj energicznie, by nie utworzyły się grudki. Dodaj do sosu karmel zrobiony z 2 łyżek cukru trzcinowego, pokrojone 2 małe dymki. Zalej wszystkie składniki piwem.
Zagotuj sos i dopraw go świeżo zmielonym pieprzem i solą.