Przyprawę grill kiełbaski w piwie, sproszkowany czosnek, słodką paprykę, piwo i olej rzepakowy mieszamy ze sobą. Macerujemy kiełbasy w zalewie (każda w osobnej misce), minimum godzinę. Następnie pieczemy kiełbasy na grillu, polewając marynatą. Upieczone kiełbaski – białą i zwyczajną – owijamy folią aluminiową i odstawiamy na chwilę.
Kaszankę rozdrabniamy.
Kroimy bułki – półbagietki, kajzerki i grahamki, gładziemy na chwilę na grillu.
Przygotowujemy warzywa – kroimy czerwoną cebulę w cienkie pióra, ogórki małosolne w plasterki, a marchewkę w długie cienkie paski (za pomocą obieraczki do warzyw). Do marchewki dodjemy odrobinę octu winnego, łyżeczkę czosnku i łyżeczkę musztardy chrzanowej. Mieszamy.
Z pieczywa, sałatki i kiełbaski robimy kanapki.