Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Zawijańce - gołąbki z kaszą

Typowym składnikiem farszu do gołąbków jest ryż. Bardzo smaczne gołąbki otrzymamy zastępując ryż kaszą gryczaną. Również kasza jaglana lub jęczmienna sprawdzi się w tej roli. Co więcej za gołąbkami z kaszą stoi wieloletnia tradycja, ponieważ ryż stał się popularny stosunkowo niedawno. Staropolski charakter gołąbków z kaszą świetnie podkreślą suszone grzyby dodane do farszu. Przepis opracował Paweł Ćwik z Kieleckiego Banku Żywności, w ramach warsztatów „Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 4-6
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania 1 godz. Czas gotowania
30 min Czas przygotowania
1 godz. Czas gotowania
  • Liście kapusty gotuj we wrzątku przez 2-3 min.

  • Namoczone wcześniej grzyby ugotuj, odcedź i posiekaj.

  • Kaszę wypłucz zalej wodą( proporcje 1:2), dodaj szczyptę soli gotuj kilkanaście min. pod przykryciem, odstaw do momentu aż będzie sypka.

  • Do kaszy dodaj, masło, mięso lub pokrojony w kostkę boczek, grzyby oraz pokrojoną w kostkę, zeszkloną cebulę.

  • Dodaj majeranek i wyciśnięty czosnek, dopraw do smaku pieprzem i solą, wymieszaj.

  • W liście kapusty zawijaj farsz, gołąbki układaj w żaroodpornym naczyniu, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piecz przez ok. 30 min. Najpierw piecz gołąbki pod przykryciem a potem odkryj.

  • Podawaj z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Porady Gotowanie

Na dno naczynia żaroodpornego, w którym pieczesz gołąbki, możesz ułożyć 2-3 liście laurowe oraz 3-4 szt. ziela angielskiego i podlać 0,5 cm wody.

--- 

Dołącz do "Kulinarnie mocnych"! Gotuj smaczne i pełne smaku potrawy z prostych składników. Wypróbuj inne przepisy.

Oceny i komentarze: 0