Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Warzywa zapiekane w musztardowym beszamelu

W tym przepisie podkręciliśmy smak beszamelu dodatkiem musztardy stołowej Kamis. My zdecydowaliśmy się na brokuła i kalafiora, ale równie dobrze możesz dodać cukinię, paprykę, szparagi, groszek zielony i inne swoje ulubione warzywa. Polecamy posypać danie przed podaniem prażonymi ziarnami słonecznika i ulubionymi kiełkami.

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
  • Podzielony na cząstki kalafior i brokuł zblanszuj w osolonej wodzie.

  • Masło rozgrzej w rondelku, dodaj mąkę i smaż około 2 minuty.

  • Dodaj mleko i gotuj na wolnym ogniu do uzyskania sosu. Dodaj musztardę, dopraw gałką muszkatołową, sola i świeżo mielonym pieprzem.

  • Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej sosem beszamelowym.

  • Zapiekaj w rozgrzanym do 185 stopni piekarniku przez około 15 minut.

Porady Gotowanie

Wypróbuj też nasz przepis na klasyczny sos beszamelowy z białym pieprzem i gałką muszkatołową.

Oceny i komentarze: 0