00 0
image
Oceń

Pasztet z cukinii

Święta Wielkanocne to idealny moment, by poszerzyć swoje umiejętności kulinarne i zaskoczyć domowników nową wersją tradycyjnych dań. Zamiast pasztetu z królika zaserwuj wegetariańską wersję pasztetu z cukinii. To prosty i sprawdzony przepis, który na stałe wpisze się w świąteczne menu.

Składniki
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 1 godz. Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
1 godz. Czas gotowania
  • Zetrzyj cukinie na tarce na grubych oczkach i dokładnie odsącz z wody. Odstaw miskę na bok i poczekaj, aż kolejna porcja wody wypłynie i powtórz czynność.

  • Obierz i zetrzyj marchewkę na grubych oczkach i dodaj ją do cukinii. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj na drobną kostkę, a następnie podsmaż je na patelni natłuszczonej olejem, aż zmiękną. Dodaj cebulę i czosnek do starych warzyw i wymieszaj.

  • Dodaj świeżo zmielony pieprz, suszone zioła i pozostałe przyprawy.

  • Przygotuj formę do pieczenia: wysmaruj ją tłuszczem i posyp odrobiną bułki tartej, by pasztet nie przywarł do foremki. Masę przełóż do foremki i piecz w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez ok godzinę.

  • Gotowy pasztet wystudź i włóż do lodówki na minimum godzinę.

Porady Gotowanie

Świeże zioła możesz zastąpić suszonymi Kamis.

Użyj formy do tarty o średnicy 24-26 cm.

 

Oceny i komentarze: 0