Święta Wielkanocne to idealny moment, by poszerzyć swoje umiejętności kulinarne i zaskoczyć domowników nową wersją tradycyjnych dań. Zamiast pasztetu z królika zaserwuj wegetariańską wersję pasztetu z cukinii. To prosty i sprawdzony przepis, który na stałe wpisze się w świąteczne menu.
Zetrzyj cukinie na tarce na grubych oczkach i dokładnie odsącz z wody. Odstaw miskę na bok i poczekaj, aż kolejna porcja wody wypłynie i powtórz czynność.
Obierz i zetrzyj marchewkę na grubych oczkach i dodaj ją do cukinii. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj na drobną kostkę, a następnie podsmaż je na patelni natłuszczonej olejem, aż zmiękną. Dodaj cebulę i czosnek do starych warzyw i wymieszaj.
Dodaj świeżo zmielony pieprz, suszone zioła i pozostałe przyprawy.
Przygotuj formę do pieczenia: wysmaruj ją tłuszczem i posyp odrobiną bułki tartej, by pasztet nie przywarł do foremki. Masę przełóż do foremki i piecz w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez ok godzinę.
Gotowy pasztet wystudź i włóż do lodówki na minimum godzinę.
Świeże zioła możesz zastąpić suszonymi Kamis.
Użyj formy do tarty o średnicy 24-26 cm.