00 0
image
Oceń

Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy to idealny dodatek do kanapek lub przekąska na świąteczny stół. To pyszne i zdrowe danie wegetariańskie, gdyż ciecierzyca obniża ciśnienie i poziom złego cholesterolu. Sprawdź nasz prosty przepis na pasztet z ciecierzycy.

Składniki
Porcja dla: 8
Sposób przygotowania
20 min Czas przygotowania 50 min Czas gotowania
20 min Czas przygotowania
50 min Czas gotowania
  • Opłucz cieciorkę z zalewy i przemyj ją dokładnie wodą. Obierz warzywa: marchewki, pietruszkę, seler i zetrzyj je na tarce na grubych oczkach. Oczyść pora i posiekaj jego białą część na drobne paski. Obierz czosnek i przeciśnij ząbki przez praskę.

  • Rozpuść margarynę na rozgrzanej patelni i dodaj por oraz czosnek. Duś je prze ok 5 minut. Dodaj pozostałe starte warzywa i podlej je wodą (6-8 łyżek wody), by nie przywary do patelni. Dopraw warzywa przyprawami: majerankiem, oregano, gałką muszkatołową, tymiankiem oraz papryką i duś przez 10-15 minut.

  • Ugotowane warzywa połącz z cieciorką, oliwą i białkami. Dopraw do smaku solą i pieprzem i zmiksuj na jednolitą masę.

  • Przełóż masę do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C i piecz pasztet przez 45-50 minut.

  • Wyciągnij pasztet z piekarnika, ostudź i odstaw na noc do lodówki.

Porady Gotowanie

Użyj formę do tarty o średnicy 24-26 cm.

Oceny i komentarze: 0