Marynowane buraczki w słoikach to doskonała alternatywa dla świeżych, letnich warzyw w chłodne, jesienno-zimowe dni. Sprawdź przepis Kamisa na buraczki w zalewie octowo-miodowej. Mają lekko octowy posmak z odrobiną wyczuwalnej słodyczy – zarówno tej pochodzącej z buraków, jak i z miodu. Pełnię smaku gwarantuje niezastąpiony duet przypraw: ziele angielskie i liść laurowy. Zaproś znajomych na degustację jesiennych przetworów. Zobaczysz, że ten prosty przepis na pyszne buraczki w słoikach zrobi furorę wśród twoich gości.
Buraczki ugotować w osolonej wodzie, pod koniec dodać 2-3 łyżki octu. Wystudzić, obrać i ułożyć w słoikach.
Wodę zagotować z octem, miodem i przyprawami.
Gorącą zalewą zalać buraczki. Dokładnie zakręcić pokrywki i pasteryzować słoiki około 25 min.
Zalewę możesz użyć jako bazę pod barszcz.
Komentarze