00 0
image
Oceń

Boczniaki a la schabowy z sosem musztardowym

Przekonaj się do boczniaków. Są pożywne – mają dużo łatwo przyswajalnego białka i witamin z grupy B i D. Są też zdrowsze od grzybów leśnych, bo bogate w sole mineralne. Możesz przygotować z nimi wegański bigos, flaczki, gołąbki, lub omlet. Możesz ugrillować z czosnkiem, albo dodać do kaszotto z kaszy gryczanej. My proponujemy usmażyć boczniaki tak, jak kotlety schabowe. Są doskonałe na obiad lub ciepłą kolację.

Składniki
Sposób przygotowania
20 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania
20 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania
  • Boczniaki panieruj w mące, jajku i bułce tartej.

  • Śmietankę gotuj na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji sosu, pod koniec dodaj musztardę, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

  • Boczniaku smaż na oleju na złoty kolor.

  • Podawaj z sosem musztardowym.

Porady Gotowanie

Boczniaki są bardzo kruche i nie lubią ciepła – przechowuj je krótko w lodówce owinięte w papier. Najlepiej od razu przyrządź świeże.

Oceny i komentarze: 0