Przekonaj się do boczniaków. Są pożywne – mają dużo łatwo przyswajalnego białka i witamin z grupy B i D. Są też zdrowsze od grzybów leśnych, bo bogate w sole mineralne. Możesz przygotować z nimi wegański bigos, flaczki, gołąbki, lub omlet. Możesz ugrillować z czosnkiem, albo dodać do kaszotto z kaszy gryczanej. My proponujemy usmażyć boczniaki tak, jak kotlety schabowe. Są doskonałe na obiad lub ciepłą kolację.
Boczniaki panieruj w mące, jajku i bułce tartej.
Śmietankę gotuj na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji sosu, pod koniec dodaj musztardę, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Boczniaku smaż na oleju na złoty kolor.
Podawaj z sosem musztardowym.
Boczniaki są bardzo kruche i nie lubią ciepła – przechowuj je krótko w lodówce owinięte w papier. Najlepiej od razu przyrządź świeże.